12 Haziran 2012 Salı

Müzik Yayını ve Ücret: ABAD'ın yeni kararı Türk Mahkemelerindeki davaları da etkiler

ABAD'ın 15 Mart 2012 tarihli yeni bir kararı (C-135/10) Türk hukukunda devam eden davaları da etkileyecek. İleriki bir zamanda akademik bir makale yazmayı düşündüğümüz ama önemi sebebiyle duyurulması gereken bu kararın sonucunu şu şekilde özetlemek mümkündür:
Muayenehanesinde fon müziği olarak radyo müzik yayınını bekleme odasına ileten dişhekimi, açtığı tespit davasında bu şekildeki müzik yayının ulusal, AB ve uluslararası anlaşmalardaki hükümler dikkate alındığında kanuni şartların gerçekleşmediğinden ücret ödemek zorunda olmadığının tespitini ister.
Ön karar için davaya bakan ABAD, müzik yayınları sebebiyle kimlerin ücret ödeyip ödemeyeceğine ilişkin ayrıntılı bir içtihad ortaya koyar. Bu içtihat dikkate alındığından şu söylenebilir: İcra edilen meslek veya işyerinin karakteristik yapısına (özelliğine) ait olmayan kablolu veya kablosuz müzik yayını için ücret ödenmek zorunda değildir. Özellikle serbest meslek sahipleri açısından, örn. doktor muayenehanesi, avukatlı bürosu gibi, bekleme odalarında bulunan kişiler için fon müziği niteliğindeki radyo yayını bu hizmetin bir parçası olmadığından ücret alınamayacaktır. Burada dikkat çekilen bir başka unsur ise umum kavramı açısından muyanehaneye gelen hastaların, belirsiz (gayri muayyen) bir dinleyici grubu olmaması ve sınırlı bir sayıda olması, yani nicelik olarak küçük bir gruba hitap etmesi ile bu iletim ve elde edilen kazanç arasında bir bağlantının bulunmaması, yani iletimin verilen hizmete ek bir hizmet olarak görülmemesi sebebiyle umuma iletim şartı gerçekleşmemiştir. Bu karar bu alanda Türk hukuku açısından da etkili sonuçlar doğuracaktır. Artık her köşe başındaki büfeler, dükkanlar, asonsörler, hatta hastaneler gibi amacı başka olan yerlerde izlenilen tv veya dinlenilen radyo için ücret istenemeyecek.

Müzik eserleri ve meslek birliklerini ilişkin kitap için bkz.
Hamdi PINAR/ Temel NAL  / Bettina GOLDMANN: Müzik eserleri üzerindeki telif hakları ve uluslararası uygulamalar : Alman, ABD ve Türk Hukukunun karşılaştırmalı incelenmesi ve AB’de güncel gelişmeler ,
ISBN-ISSN: 978-9944-60-153-5
Yayın Bilgisi: İstanbul : İstanbul Ticaret Odası [Prive Grafik] , 2007
Fiziksel Nitelik: 240 s. : tabl. ; 24 sm.
Dizi Kaydı: İstanbul Ticaret Odası yayınları ; 2007-12 

http://www.ito.org.tr/itoyayin/0017334.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder