Savaş (2000), Abatay (2003), Tüm ve Darı (2007) ve Soysal (2009) kararlarından sonra "vizesiz Avrupa" yolu Türkler için açılmıştı.
Artık her yeni karar, ABAD'ın bu kararlarının yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Bu kararlar:
Almanya'dan Erding Mahkemesi (25.5.2009), Cham Yerel Mahkemesinin Görüşü (Ağustos 2009), Hannover (12.1.2011), Münih İdare Mahkemesi (10.2.2011) ve
Hollanda Haarlem Mahkemesi (14.2.2011-haber) de aynı yönde karar vermiştir.
Bu konuda daha alınacak çok karar var. Bir kez daha belirtelim ki, AB üyesi ülkelerden 12 ülke vize talep edemez. Bunlar: Almanya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Portekiz ve Yunanistan.
Bu yeni gelişmeler hakkında Türk Dışişlerinde ve AB Sorumlusu Bakanlıktan açıklama ve haklarımızı takip konusunda tavırlarını kamuoyuna açıklamalarını bekliyorum. Zira 2007'den beri Dışişleri Bakanlığı tarafımıza bir açıklama borçlu. Malum olduğu üzere 2007'deki ABAD'ın Tüm ve Darı kararından sonra yapılan haberler üzerine Türk Dışleri Bakanlığı şöyle bir açıklama yapmıştı:
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, 29 Eylül 2007 tarihinde bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir açıklamasında "20 Eylül 2007 tarihli karar, bu konudaki bazı haber ve yorumların aksine, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat etmelerini ve birlik üyesi ülkeler arasında serbest dolaşımlarını mümkün kılmamaktadır".
Bunun üzerine 13 Ekim 2007 tarihli Radikal Gazetesinde biz de hukuki açıdan konuyu değerlendiren bir makale yazıp, bunu da Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde kendi açıklamasını bizim makalemizle değerlendirdiğinden bu konuda yanlış olanın düzeltilmesini istemiştim. Bize aynen şu şekilde bir cevap verildi:
From: Bilgi Edinme
Sent: Wednesday, November 14, 2007 7:06 PM
Subject: Bilgi Edinme
Sayın Hamdi Pınar,
Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD) Veli Tüm ve Mehmet Darı adlı vatandaşlarımıza ilişkin 20.09.2007 tarihli kararına ilişkin basın yayın organlarında yer alan haber ve yorumlar kamuoyunu yanlış yönlendirici mahiyette olabilmektedir. Bu nedenle sözkonusu haber ve yorumlara ihtiyatlı yaklaşılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Anılan karar Bakanlığımızca incelenmektedir ve ileriki günlerde kamuoyuna daha ayrıntılı bir açıklama yapılacaktır.
Saygılarımızla,
TC. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
14 Kasım 2007 tarihinden beri bu konularda Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları olarak Türk Dışişleri Bakanlığından bir açıklama bekliyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Hamdi PINAR