31 Ocak 2017 Salı

Rekabet Kurulu'nun Booking Kararı

Rekabet Kurulu'nun Booking Kararı
5 Ocak 2017 tarihinde Rekabet Kurulu, Alman Federal Rekabet Kurumu (Bundeskartellamt) ile aynı yönde bir karar verdi....
Rekabet Kurulu yaptığı soruşturmada Booking.com B.V. ile Türkiye ofisi olarak faaliyet gösteren Bookingdotcom Destek Hizmetleri Limited Şirketi’nin sundukları rezervasyon hizmeti kapsamındaki “en iyi fiyat garantisi” uygulamasının 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğine bu nedenle, aynı Kanun'un 16. maddesi uyarınca adı geçen teşebbüse 2.543.992,85 TL idari para cezası verilmesine karar vermiştir.
Aynı konuda Alman Federal Rekabet Kurumu da 23.12.2015 tarihinde verdiği kararla Booking.com'un rekabeti ihlal ettiğine ve rekabeti ihlal eden şartın sözleşmelerden ve genel işlem şartlarının 31 Ocak 2016 tarihine kadar çıkarılmasına karar vermişti. 
Alman Federal Rekabet Kurumu Başkanı yaptığı açıklamada en iyi fiyat şartının ilk başta tüketici lehine gözükmekle birlikte en düşük fiyatlar yoluyla bu hizmeti sağlayıcının tüketiciyi kendine bağlandığını belirtmiştir. Bundan dolayı da online portaller ile oteller arasında rekabetin gerçekleşmediğini ve bu yüzden de hizmet sağlayıcılar arasında fiyat ve diğer şartlar hakkında farklılışmanın olamadığını vurgulamıştır.
Alman hukukunda men. tedbir veya sadece yukarıda olduğu gibi bir hükmün çıkarılması gibi bir karar verildiği takdirde ayrıca Ordnungswidrigkeit (para cezası gerektiren bir hal) olarak adlandırılan ve kararı veren tarafından belirlenen ciddi bir para cezası da konulur. Böylece bu men, tedbir veya düzeltmeler verilen süreler içinde muhatapları tarafından yerine getirilmesi sağlanır. Aksi takdirde yeni bir yargılamaya gerek kalmadan doğrudan bu yüksek orandaki para cezası verilir. Bu olayda da üç haneli milyonluk bir para cezası tedbir amaçlı olarak benimsenmiştir. 
Türk uygulamasında Mahkemeler veya diğer kurumların kanunla bu şekilde kararın uygulamasını verilen süre içinde ve gecikmeksizin yerine getirilmesi için böyle bir para cezası tehdidiyle verilmesinin çok pratik ve faydalı ve ayrıca yeni bir dava sürecine götürmeyecek sonuçlar doğuracağı kanaatindeyim.  
http://www.rekabet.gov.tr/File/?path=ROOT%2f1%2fDocuments%2fG%C3%BCncel%2fsorusturmalar%2fbookingsonn-.pdf